Želvičku z mletého masa si oblíbí zejména vaše děti. Není náročná na přípravu a v troubě je hotová dříve, než maso dělané vcelku. Záleží na vás, jakou variantu si pro přípravu masa zvolíte. Vlastní namleté maso nebude tak tučné, protože sami nejlépe víte, co je jeho obsahem. K masu přidejte do nákupního košíku ještě slaninu, párky a nějaké koření, které máte rádi, např. sladkou papriku nebo grilovací koření. Další suroviny už zřejmě máte doma ve spíži.
Příprava:
Na 0,5 kg mletého masa budete potřebovat 200 g anglické slaniny (dlouhé pásky). Hmota na krunýř želvy je z mletého masa, které se dochucuje podobně jako sekaná. Můžete přidat majoránku a česnek. Do masa vmíchejte ještě vejce, cibuli, osolte, opepřete a zasypte strouhankou, která vše dokonale spojí.
Tělíčka želviček je nutné dozdobit pruhy slaniny. Pokud umíte splétat košíky, je to hračka, ale i tak zvládnete udělat mřížkovou strukturu levou zadní. Méně zkušení si slaninu upletou na prkénku a přenesou na krunýře. Konce slaniny zastrkejte dospodu. Odkrojte si párky tak, aby měly kulaté okraje (potřebujete šest odkrojků – na nožičky, ocásek a hlavičku v délce cca 3 cm). Konce nožiček nakrojte, aby se při pečení krásně rozvinuly. Želvičky chutnají upečené v troubě, ale i na grilu. Slanina vytvoří zlatavou krustičku a díky ní jsou želvičky krásně křupavé. Před pečením želvičky mírně podlijte vodou, aby se vám zespodu nepřipekly.
Náš tip:
Pokud se chystáte želvičku grilovat, je dobré mít větší poměr hovězího masa, než vepřového. Do grilu nekape tolik tuku a gril nemá tendenci vytvářet pod želvičkou plameny. Více vepřového masa, cca 6:4 k hovězímu, je zase ideální k pečení v troubě. Maso je potom parádně šťavnaté. A jaké části masa k namletí využít? Hovězí přední nebo zadní s vepřovou plecí je libovější a dietnější, než třeba plec a bůček.