Ať už je znáte pod jakýmkoliv firemním názvem, na jednom se shodneme. Je to mlska, kterou děti zbožňují. Když si jí navíc připravíte doma, je mnohem zdravější. Skládá se z pár surovin, takže jí zvládne každý rodič. Možná vás po přečtení napadnou i další variace, s čím smetánek ještě kombinovat. Fantazii se meze nekladou.
O složení:
Tvaroh je vynikající surovina, která je důležitá pro růst svalové hmoty – je zdrojem bílkovin. Výhodou bílkovin z tvarohu je jejich částečné rozštěpení již před konzumací. Díky tomu je jako ostatní zakysané produkty i lehce stravitelný. Ať už zvolíte jakýkoliv druh tvarohu, má vždy poměrně malé množství tuku, je z tzv. mléčných fosfolipidů. Smetánek by si s chutí měl dát i dospělý člověk, bojuje totiž proti zvýšené hladině cholesterolu. Jsou v něm hlavně vitamíny rozpustné v tucích (E, A, D), také riboflavin (B), karoteny, jód, hořčík a zinek.
Náš tip: přidejte ke smetánku nějaké ovoce s vlákninou a vytvoříte tak bezkonkurenční sladký dezert bez „éček“.
Recept 1
Smíchejte tvaroh se smetanou ke šlehání a dejte do misky. Přidejte 2 ztužovače a směs umixujte. Jestliže nemáte ztužovač, umixujte zvlášť smetanu (40% je nejlepší) a tu poté lehce vmíchejte do tvarohu. Dochuťte moučkovým nebo vanilkovým cukrem dle chuti a vršek smetánku posypte ochuceným kakaovým práškem.
Recept 2
Na půl litru mléka uvařte vanilkový pudink podle návodu na sáčku. Už zde si můžete vybrat příchuť, příště třeba čokoládový nebo pistáciový. Pudink odstavte a nechte lehce zchladit. Potom do něj vmíchejte jednu vaničku tvarohu a jeden kelímek zakysané smetany.
Pokud chcete hustší konzistenci, uvařte pudink v menším množství mléka nebo přidejte dvě vaničky tvarohu. Dochuťte vanilkovým cukrem či vmíchejte třtinový cukr nebo med, záleží, jak jste doma vybaveni. Nejlépe se vám vše spojí šlehačem, ale lze samozřejmě to lze i ručně.