Důvodů, proč vám zbyla vejce, je více, než dost. Nemusí se jednat jen o Velikonoce, ale kolikrát jich člověk uvaří moc do bramborového salátu, roštěnek, atp. Kdo má rád vejce, jistě nepohrdne jejich vychlazenou variantou. Chutnají dobře jen tak na chlebu nebo v podobě pomazánky, vaječné pěny či salátu. Pojďme se podívat na ty nejjednodušší varianty, které vám zaberou pár minut času. Chystá se k vám zrovna i návštěva? Plněná vajíčka servírovaná na kadeřavém salátu vypadají luxusně. A počkejte si na tu chuť, příjemně vás překvapí.
Recept 1
Je snadný, přesto si na něm pochutnáte. Na chleba s máslem rozetřete ještě rovnoměrnou tenkou vrstvu hořčice a na ní poskládejte na plátky pokrájená vejce. Lehce osolte a opepřete. Rychlá večeře je na stole ani nemrknete.
Recept 2
Vajíčková pomazánka je klasika, která nikoho neomrzí. Oloupaná vejce rozmačkejte v misce vidličkou nebo nahrubo nastrouhejte. Smíchejte s několika lžícemi másla, majonézy a nakrájenou cibulkou, tentokrát najemno. Přidejte malou lžičku hořčice, osolte, opepřete a servírujte jí namazanou na pečivu, dozdobte čerstvou petrželkou. Můžete a nemusíte použít česnek, ale pamatujte, že ten je také velmi zdravý.
Variací na vajíčkovou pomazánku je plno a jsou i dietnější verze. Místo majonézy lze použít kelímek bílého jogurtu nebo tavený sýr. Také je možné zcela vypustit máslo a smíchat si třeba jen přírodní cottage a tavený sýr. Co člověk, to jiné preference z hlediska chutí a životního stylu!
Recept 3
Vajíčková pěna chutná v lodičce zbylého vejce fantasticky. Vyšlehejte stejný poměr másla a žervé nebo tvarohu. Přidejte vydlabané žloutky a mixujte do konzistence pěny. Tu dochuťte, jak je libo. Základem je opět sůl, pepř, ale výborná je i mletá paprika. Směs přendejte do cukrářského sáčku a plňte s nimi vnitřek rozpůlených vajec.
Opět je x možností, jak tuto pěnu vylepšit a podtrhnout její chuť, třeba přiloženou ozdobou, např. cherry rajčátka, řeřicha, salátová okurka, paprika, ředkvička. Raději se držte těchto jemných surovin, protože jinak byste mohli přebít chuť vajec. Přesto je tu pár výraznějších ingrediencí, které jsou v této kombinaci neodolatelné. Je to křenové pomazánkové máslo nebo sardelová pasta.
Recept 4
Jako „vejce vejci“ pasuje i tuňák. Tento salát vás nadchne lehkostí, oříškovou chutí a dokonalou svěžestí. Nejlépe chutná vychlazený. Natrhejte si část ledového hlávkového salátu, menší množství polníčku a rukoly (jedno nebo druhé či obojí). Přidejte tuňáka v oleji, jemně nakrájenou cibulku, cherry rajčátka na měsíčky, ředkvičky na plátky a samozřejmě vejce. Nezapomeňte na dresink, je jedinečný! Je složený jen z trošky medu, olivového oleje, vinného nebo balzamikového octa, soli a bílého pepře. Ocet dodá salátu štiplavější chuť, ale jde nahradit pár kapkami šťávy z citrónu. Bílý pepř je jemnější, než černý pepř, do salátu se moc hodí.