V každé domácnosti se od času stává, že se něčeho uvaří více, než sní. Pokud jste dělali omáčku a neodhadli jste k ní množství rýže a nechcete jí jíst v této podobě také druhý den, nevadí! Máme pro vás tipy, jsou slané i sladké, každý máme v tomto momentě jinou chuť. Bude těžké se zavděčit všem, ale věříme, že si vyberete. Co třeba rizoto, uzená polévka nebo mléčná rýže?

 

Recept 1

Masovo – zeleninové rizoto z jedné pánve je rychlé, přesto chutné. Na rozpáleném tuku orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a mleté maso. Pokud nemáte mleté maso, můžete dát malé kousky kuřecího. Osolte, opepřete, přidejte mletou papriku a následně zeleninu, kterou máte rádi (mrkev, hrášek, kukuřice). Mletá paprika se restuje jen chvíli, jinak zhořkne.

 

Čas urychlíte tím, že si pomůžete zeleninou v plechovce nebo již předem povařenou či mraženou zeleninou. Abyste nemuseli promíchávat rýži s masovo-zeleninovou směsí zvlášť, vhoďte rýži na pánev a vše společně poduste, občas promíchejte, aby se vám rýže nepřipálila. Nebojte se maso a zeleninu lehce podlít pár lžícemi vody. Rizoto nebude suché, navíc se dušením voda odpaří. Hotové rizoto posypte nastrouhaným tvrdým sýrem a jako přílohu zvolte nakládanou červenou řepou.

 

Recept 2

Uzená polévka je většinou oblíbená a poctivý vývar z uzených kostí vás zahřeje. Příprava je opět velmi jednoduchá. Do většího kastrolu si napusťte studenou vodu z kohoutku a vložte uzené maso i s kostí vcelku. Vařte do změknutí a cca půl hodiny před dovařením, vložte k masu kořenovou zeleninu. Když jí nakrájíte, bude polévka hotová dříve. Uzené maso bývá slané samo o sobě, takže pozor s dochucováním vývaru. Silný vývar nepotřebuje extra dochucovat, kdyby bylo potřeba, tak použijte bujón nebo polévkové koření. Rýži máte již uvařenou, takže jí stačí v polévce jen prohřát. Maso z polévky vyjměte a nakrájejte na menší stejnoměrné kostičky a vraťte zpět.

 

Do polévky přimíchejte syrové vejce, které sice polévku jemně zkalí, ale podpoří její chuť. Někdo má rád silný uzený vývar i se stroužkem česneku nebo praženými houstičkami, záleží na vás. Rýži na slaný způsob lze zužitkovat různě a jsou další postupy, např. náplň do paprikových lusků, ale i jiné zeleniny, třeba rajčat, cukety nebo lilků. Chutná rovněž v kombinaci se zeleninou a tofu, jste-li vegetariáni nebo máte jen chuť na něco bezmasého. O slovo se však hlásí i sladké variace!

 

Recept 3

Rýžová kaše je snadná a děti jí milují. Rýži společně s mlékem přiveďte k varu a vařte do rozvaření. Pár minut před koncem přidejte trochu pudinkového prášku a řádně rozmíchejte. Oslaďte medem, vanilkovým nebo moučkovým cukrem a navrch posypte skořicí. Servírujte s kompotovaným nebo čerstvým ovocem.

 

Recept 4

Rýžový nákyp vychází ze základu rýžové kaše. Akorát se do mléka při vaření dá špetka soli. Dále se pokračuje tím, že se mléko s rýží odstaví a ještě do horké směsi se přidá máslo. Po mírném vychladnutí se vmíchají žloutky a tuhý sníh z bílků. Tuto hmotu si rozdělte na dvě poloviny. První polovinou pokryjte dno vymaštěného pekáče s máslem, proložte vrstvou ovoce a nakonec navrstvěte druhou polovinu hmoty. Nechte zapéct v troubě do zlatavé kůrky a servírujte tak, jak máte rádi. Náš tip: rýžový nákyp chutná skvěle s kompotovanými švestkami.