Klasickou pizzu známe všichni. Tenké vyválené těsto, rajčatová chuť a šunka se sýrem..i na tuto variantu bychom vymysleli další možnosti, čím jí vylepšit, ale co změnit úplně chuť? Bramborová pizza je jiná, přesto moc dobrá a děti si jí zamilují. Rozhodně není žádnou náhražkou a tím, že je z brambor stoupá i její výživová hodnota.

 

O složení

 

Brambory obsahují hodně vody a škrobu. Nachází se tu vitamíny, hlavně A, B a C, minerály i stopové prvky – zinek, vápník, sodík, fosfor, draslík, železo, měď a další. Obsahuje speciální rostlinné látky, např. kyselinu fenolovou – bojuje proti škodlivým bakteriím a virům. Jejich hlavní funkcí je posilování imunitního systému a odkyselení organismu. Nejsou žádnou kalorickou náloží, ale nesmí se dělat na velkém množství tuku.

 

Bramborová pizza chutná celé rodině

Recept 1

Postup je jednoduchý. V osolené vodě uvařte brambory ve slupce, po vychladnutí je oloupejte a nastrouhejte na jemné straně struhadla. Přidejte vejce, sůl a krupičku (na 1 kg brambor zhruba 0,5 kg). Pokud se vám zdá těsto ještě řídké, můžete zahustit i trochou hrubé mouky. Těsto dobře propracujte a rozválejte nebo jen poklaďte na plech a rukou lehce spojte promačkáváním. Zvlášť si smíchejte jednu sladkou smetanu se špetkou soli, nastrouhaný sýr a šunku. Směs vlijte na připravené bramborové těsto a pečte do zlatavé barvičky. Náš tip: Pizzu nekrájejte úplně horkou, jinak se bude rozpadat, chvíli počkejte.

 

Recept 2

Na 500 g hladké mouky přidejte 100 g nastrouhaných uvařených brambor. Dále asi 2 lžíce olivového oleje, kousek droždí, sůl a 0,5 dl vlažné vody. Smíchejte dohromady, nechte chvíli kynout a rozválejte na plech. Na těsto dejte směs drcených, lehce oslazených rajčat, bazalku, oregano a špetku soli. Na tuto vrstvu poskládejte vrstvu mozzarelly a nechte zapéct. Bude vám tu chutnat i na nudličky nakrájená panceta, ale tím samozřejmě stoupá kalorická hodnota celé pizzy.