Marinád na maso je jako hub po dešti, ale my si dnes připravíme ty osvědčené. Jsou vynikající a uvidíte, že již při čtení dostanete na takové maso i chuť. Zbytečné motání hlavy, dělit marinády na kuřecí, vepřové nebo hovězí maso, v pivu, hořčici s medem nebo sladké chilli omáčce chutnají všechny dobře.
Pivní marináda
Pivní marináda je velmi jednoduchá a nevyžaduje žádnou extra dlouhou přípravu. Nadrobno si nakrájejte cibulku, zalijte půlkou piva z plechovky nebo láhve, přidejte lžíci cukru (pokud jste použili světlé pivo) hořčici a lehce zakápněte worcestrovou omáčkou. Maso osolte, opepřete, potřete nastrouhaným česnekem a naložte do marinády. Místo obyčejné hořčice můžete dát dijónskou, ale je ostřejší. Nechte pár hodin uležet a jednoduchá chuť je na světě. Stejně dobře pivo chutná i s kečupem. Tmavé pivo, kečup, trochu sójovky, grilovacího koření a citrónová šťáva ? Proč ne, získáte další rozměr!
Medovo – hořčicová marináda
Budete potřebovat asi půl hrnku medu, stejné množství hořčice a směs koření (sušená bazalka, mletá sladká paprika, nasekaná petržel, sůl a pepř. Jednotlivé ingredience spojte a naložte do nich maso. Lehce zakápněte olejem.
Masíčko ve sladké chilli omáčce
Znáte sladkou chilli omáčku? Dá se koupit v obchodě a má nezaměnitelnou chuť. Pár lžic této omáčky smíchejte s trochou citrónové šťávy, medu, sójové omáčky a tabasca. Maso osolte, opepřete, obalte v grilovacím koření a sušeném česneku, poté naložte do připravené marinády.
Zde máte jen malou inspiraci, jak si chutně a rychle připravit marinády z toho, co máte doma. Pro fajnšmekry se nabízí i další, např. povidlová nebo bylinková. Každý z nás si oblíbí tu svou, ale kutilové se jí budou vždy snažit obohatit o nové poznatky. Na gril je úžasná mořská sůl a čerstvě nadrcený pepř, jednoduché, ale prosté. Vynikne chuť steaku. Stačí větvička rozmarýnu nebo oregáno a výsledný efekt je zaručen.